Op het nieuws werdt gisteren gemeld dat het dit jaar een goed paddestoelen jaar is. Inderdaad, ik heb vandaag heel veel paddestoelen gezien. Paddestoelen kan ik totaal niet determineren..ik kan alleen een vliegenzwam aanwijzen (die rooie met witte stippen..)...Vandaag zag ik een groep paarse paddestoelen, mocht een lezer van deze blog de naam weten van deze zwam (zie foto), Zou je mij dat dan willen vertellen?? Thanks!
UPDATE: Ik ben er achter! De naam van de paarse paddestoel is (hoe kan het anders..):'Rodekoolzwam'. Weer wat geleerd.
"PurplePaddo"
"LieveHerfstBeestje"
"Kleine paddestoeltjes op een denneappel"
Foto's gemaakt in de boswachterij van Hooghalen.
Naast een prachtig afwisselend bos, dat door de beuk en de amerikaanse eik in deze tijd flink rood kleurt, is er een groot heidegebied met vennetjes. Je kunt de wandeltocht uitbreiden door een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Kamp Westerbork. Verder staat er in het bos een hele rij enorme schotels (radiotelescopen)van de sterrewacht, die samen 24 uur per dag de melkweg afspeuren naar spannende ontdekkingen in de 'black space' om ons heen. Kortom, dit bos verdient een bezoekje!
"HerfstBos"
zaterdag 31 oktober 2009
zaterdag 17 oktober 2009
Een Heleboel Kraanvogels...
Begin oktober waren wij een midweek op het mooie schiereiland Rügen in het Noord-Oosten van Duitsland. Op de terugreis had ik Roland zo ver gekregen om een omweg te nemen voor een speciale vogelgebeurtenis... Juist..een omweg voor een vogel..dat klinkt inderdaad heel erg fanatiek. Met alle respect, ik ben zelf normaal niet iemand die kilometers omrijd voor een vliegende siberische zeldzaamheid..maar de aanblik van duizenden kraanvogels leek me wel een toeristische route naar huis waard.
In Nederland hebben we wel eens groepjes overvliegende kraanvogels en we zijn er terecht heel trots op dat we 1 broedpaar hebben in het Fochteloërveen, maar het Noorden van Duisland wordt in het voorjaar en in de herfst bezocht door tienduizenden exemplaren. Ze vliegen in de herfst van Zuid-Scandinavie naar het noorden van Duitsland om daar uit te rusten en zich te goed doen aan o.a mais wat is blijven liggen na het oogsten. De volgende etappe gaat richting Frankrijk en daarna over de Pyreneeën naar het noorden van Spanje. In februari/maart vliegen ze weer terug waarbij ze opnieuw uitrusten in Noord Duitsland en daarna terugkeren naar hun broedplaats in Scandinavie.
Vanwege het nog ontbreken van een TomTom in de auto, was het kraanvogel rustgebied dichtbij het dorp Gross Mohrdorf toch nog lastig te vinden. Na een aantal keren gezegd te hebben; 'Als ze hier niet zijn, moeten we naar echt huis!', kwamen we uiteindelijk een volgepropte parkeerplaats met een dichtbevolkte vogelkijkhut tegen. Dat kon niet missen! Daar waren ze, ze stonden met ongeveer 2000 exemplaren op een grasveld naast een nog niet ge-oogst maisveld. De kraanvogels zijn echt een toerische attractie daar. Who cares, we voegden ons er verheugd bij aan.
De vele kraanvogels aten van mais dat speciaal voor hun was uitgestooid over het grasveld.
De kraanvogel is een grote vogel (zoiets als een grote reiger/ooievaar), toch stonden ze nog zo ver weg dat we jammer genoeg geen close up hebben om te laten zien. Het was bijna 6 uur 's avonds en iets voor zonsondergang vliegen de foeragerende kraanvogel groepen 1 voor 1 weg naar een veilige slaapplek in ondiep water, zo'n 15 km verderop. Luid toeterend komen dan grote groepen kraanvogels overvliegen richting de kust.
Kraanvogel Landing.
'Onze' groep bleef nog even staan, al wapperden ze soms wel met een grote vleugels en toeterende terug naar de overvliegende groepen. Zo was het dus dat wij op een duur toch echt richting Nederland moesten, wij hadden ook nog een lange reis voor de boeg...Al toeterend in de Corsa...
(Even op de foto klinken voor een grotere foto)
dinsdag 13 oktober 2009
...Herfst Mode...
Damhert met herfst-tooi in hertenpark in Putbus (Rugen, Duitsland)
In de bronstijd (de paartijd van herten) willen de mannetjes herten er zo imposant mogelijk uitzien voor de vrouwtjes. Daarom wordt er naast heel hard brullen, wat burlen heet, ook aandacht besteed aan hun gewei. Men denkt dat herten hun gewei versieren met gras en takjes om nog beter voor dag te komen en zo dus de meeste vrouwtjes te winnen. Dit damhert leek heel trots op zijn gras pruikje...
Dit is de gespikkelde vorm van het damhert, ook zwart/bruine damherten bestaan. Het gespikkelde damhert is erg makkelijk te houden en wordt vaak gezien in hertparken/kinderboerdeijen.
Abonneren op:
Posts (Atom)