zondag 30 oktober 2011

Fotoworkshop OVP


Burlend Edelhert in Natuurpark Lelystad

Het een tijdje geleden dat ik iets gepost heb. En het is ook alweer een tijdje geleden dat ik een hele dag een fotoworkshop in de Oostvaarders plassen had! Het was onder leiding van de natuurfotograaf Steven Ruiter. Het was een dag waar we veel geluk hadden met het weer, op de juiste momenten brak de zon door de wolken heen en toen er een stortbui van 10 minuten over ons heen joeg zaten wij droog in een vogelkijkhut. Het was hoogbronst voor de edelherten in de Oostvaardersplassen en met de herfstkleuren onderweg en dreigende wolken afgewisseld met een zonnetje boven ons, hoefde we alleen nog maar mooie onderwerpen zoeken. Camera in de aanslag dus.

Steven kan goed uitleggen en wees ons op mooie momenten van licht en gedrag van dieren. Wat mij zeker aanspreekt aan hem is dat hij erg aan het dier denkt en niet alleen aan de foto. Dus hoe benader je een hert zodat je hem niet verstoort en als je je foto hebt gemaakt, dat je dan ook weer op een goede manier wegloopt. Hij weet heel veel over het gedrag van dieren en dit is noodzakelijk (handig) om te voorspellen wat een dier gaat doen en je daarop kun reageren (= foto maken.. haha).


De workshop begon met een wandeling door het bos achter het bezoekerscentrum. Op een dijkje kwamen we twee hindes tegen. Ook al stond er een tiental fotografen om de herten heen (op gepaste afstand), de twee dames bleven rustig hun ding doen. Naast een vluchtige ontmoeting op een bospad had ik nog niet eerder zo dichtbij een edelhert gezien. Dat kan dus zomaar in de Oostvaarders plassen.
Onderweg hoorden we veel mannetjes edelherten burlen, ver weg of verstopt achter de vegetatie. sMiddags in Natuurpark Lelystad hadden we meer geluk met de mannen:


Hier doen de mannetjes het allemaal voor.. ;-) Een paring. Foto is flink gecropt, maar het is wel een bijzonder moment. Foto is gemaakt in natuurpark Lelystad.


De workshop werd vervolgd in 1 van de vele vogelkijkhutten van de Oostvaardersplassen. Ook daar hadden we geluk dat er veel te zien was, lepelaars, drie grote zilverreigers, vele ganzen, soorten eenden en ook veel aalschovers die langsvlogen. De drie zilverreigers kwamen wel heel dichtbij!

Smiddags zijn we naar Natuurpark Lelystad gereden voor de lunch en daarna gingen we het park in. Daar zijn onder andere otters, wilde zwanen, ooievaars, edelherten en elanden te zien.

Ik ben gek op zwanen, ik geef graag een gevoel aan in mijn foto's en bij zwanen zit er gauw een gevoel in de foto. Dramatisch, liefde, gevoeligheid, eenzaamheid, samenzijn, afscheid, met zwanen in de foto zijn deze gevoelens relatief makkelijk te laten zien. Ik zou wel overal op de wereld zwanen willen fotograferen. Nou heb ik voor aankomende december al een plek gevonden, we gaan namelijk een weekje naar Schotland en dichtbij ons vakantie park ligt een plek waar wel honderden wilde zwanen uit IJsland in de winter naar toe komen. Wauw! Voor de liefhebber de website: klik hier..





Deze otters wonen in gevangenschap, maar het was een mooie plek om onder leiding van een fotograaf met veel ervaring deze dieren te fotograferen.



Een dagje fotoworkshop onder leiding van een prof mag dan wat kosten, het is leerzaam en inspirerend. Een hele week workshop in bijvoorbeeld Engeland of IJsland lijkt me ook nog eens mooi om mee te maken. Wie weet...Voorlopig gewoon 'alleen' op pad!

1 opmerking:

  1. Erg mooie serie!!!!!!!
    Zeker die met de edelherten erg mooi
    En die zilverreiger schitterend hoe hij opvliegd
    Gr Chris

    BeantwoordenVerwijderen